21:45
Село окроплене

 

Ще недавно ми святкували народження нашого спасителя Ісуса Христа. Це свято ми чекаємо кожного року бо в цілому році є лише три таких величних свята:Різдво, Богоявлення і Воскресіння Господнє. На Різдво ми  прославляємо нашого Господа колядками і щедрівками. По селу у це свято ходить вертеп і прославляє водночас народження Ісуса і повалення великого зла – Ірода.

На Богоявлення ми всі радо прославляємо Хрещення Господнє, яке звершив Іван Хреститель на річці Йордан.  У цей день вся вода на землі є цілющою і за прадавніми оповіданнями у цей день не можна захворіти від води. Тому ми у цей день намагаємось побільше лікуватися цією цілющою водою, яка двічі освячується у храмі. Спершу у переддень Богоявлення, а другий раз на саме Богоявлення.

Мабуть, у багатьох виникає запитання, чому ж воду освячують двічі: 18 і 19 січня? 18 січня це відбувається після 14 години, а 19-го, в День свята Богоявлення – після Божественної літургії. Так, як і на Пасху Благодатний вогонь сходить у суботу після 14 години перед Воскресінням Господнім, так і вода освячується напередодні Хрещення Господнього. Таким чином за добу на планеті Земля все єство води освячується дією благодаті Святого Духа. Її сила така ж сама, вона освячена однаковим чином. Грецькою мовою це називається велика «Агіасма», що в перекладі означає – «велика Святиня». І до неї дійсно треба так ставитися. Зазвичай люди беруть воду у чисту посудину і тримають цілий рік вдома. Є деякі священики, які тримають цю воду по кілька десятків років, і вона не псується. Колись за часів атеїзму казали, що то попи сиплють у воду срібло чи хрест з дорогоцінних металів купають, тому вона так ідеально зберігається. Однак у багатьох церквах хрести є і мідні, і навіть дерев’яні. Тож це ще раз доводить, що дія благодаті Святого Духа проникає у воду і освячує її. 18 січня на Святій Землі на Йордані, в тому місці, де Господь приймав Хрещення, Єрусалимський Патріарх звершує освячення води. Він стоїть на помості і занурює у неї хреста, прив’язаного до стрічки. І донині річка Йордан в той момент на мить повертає свою течію у зворотному напрямку. І Мертве море, яке дуже солоне і в якому немає життя, на хвилину вкривається хвилями. Ось такі чудеса відбуваються в День Богоявлення, Хрещення Господнього. І хто з вірою приймає цю воду чи вмивається нею, чи прикладає до ран – зцілюється.

Кожного разу, після освячення, господарі окроплюють  святою водою все своє майно, але хоч окроплюють самі все ж чекають на священика , який у період від Богоявлення до Стрітення повинен окропити всі доми своїх  парафіян. Цього року у нашому селі із цим виникли неабиякі проблеми.

Отець Іван який править у православній церкві цього року вирішив не спішити.  Минулого року отець Григорій окропив село, одразу ж на наступний день, на свято Івана Хрестителя, а так як отець Іван святкував іменини , то не міг окропити у цей день і сказав, що до Стрітення він точно окропить. У перші три тижні отець Іван також не спішив іти окроплювати село бо у цей період в Україні були не маленькі морози.  Отець Іван став очікувати потепління.

У неділю 3 лютого отець Іван на проповіді заявив, що в середу або четвер (5, 6 лютого) він приїде і окропить село, але не зміг так як потрапив до лікарні міста Мостиська, через важку форму грипу. І у неділю 9 лютого у нашій церкві відправляв службу отець Данило, який править у селі Дидятичі. На проповіді отець Данило сказав, що говорив  телефоном з отцем Іваном і сказав, що на свято Трьох Святителів (12 лютого) він вже буде готовий до служби.

 

12 лютого отець Іван вже сам відправляв службу і на проповіді він повідомив парафіянам, що вже сьогодні окропить село. Взявши на допомогу одного з паламарів отець Іван з водою пішов у село. До 17 години отець Іван обійшов ціле село і залишився спокійним бо зміг ще у цей день поїхати додому 


Переглядів: 490 | Додав: ANONIM | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]