22:17
Церква у пісних шатах

Ось і почалися ці 40 днів Великого посту. Великий піст починається за сім тижнів до свята Великої Пасхи і складається з Чотиридесятниці і Страсної седмиці. Чотиридесятниця встановлена у спомин життя Господа Іісуса Христа на землі і на честь сорокаденного перебування в пісному подвигу в пустелі Самого Спасителя, а Страсна седмиця присвячується спомину останніх днів земного життя, страждань, смерті та погребіння Іісуса Христа.

Православною Церквою, яка приписувала постувати весь Великий піст, з давніх часів встановлено проводити з особливою суворістю першу і Страсну седмиці.

       У перші два дні першої седмиці встановлено найсуворіший піст — повне утримання від їжі. В усі інші дні Чотиридесятниці, окрім суботніх і недільних, рослинна їжа приймається один раз, без олії, увечері.

       У суботні та недільні дні дозволяється варена рослинна їжа, з олією, двічі на день. Їсти рибу дозволяється тільки на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці (якщо воно не припадає на Страсну седмицю) і на свято Вербної неділі. У Лазареву суботу дозволяється рибна ікра. У Страсну седмицю — сухоядіння, а в п’ятницю і суботу — повне утримання від їжі.Також у цей час з давніх-давен у цей період було прийнято знімати у церкві всю вишивку, всі квіти, а замість них вішати темно-червоні шати у церкві. Цей рік не став виключенням.

 

 

 

Переглядів: 495 | Додав: ANONIM | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]